Wist je dat je van wijn ook verrassende cocktails maakt?

We weten allemaal dat wijn lekker is. Maar wist je dat je met een fles prosecco, een scheut port en wat fruit ineens een cocktailbar in huis haalt? Juist: wijncocktails. Fris, feestelijk en nét even anders.

Mimosa’s en Aperol Spritz ken je waarschijnlijk al. Maar wijncocktails kunnen veel meer dan dat. Van pittig tot fruitig, wij zetten drie favorieten voor je klaar. Twee met alcohol en eentje helemaal alcoholvrij.

1. Limonchilli Spritz: zomerse klassieker met pit

Een spritz ken je natuurlijk. Maar met een scheut Limonchilli krijgt deze Italiaanse klassieker een spannende upgrade. Fris, pittig en perfect voor een zomerse borrel.

Wist je trouwens dat de spritz ooit in Noord-Italië ontstond? Oostenrijkse soldaten vonden de lokale wijn daar te sterk en verdunden hem met een scheut water. Dat simpele trucje groeide uit tot een wereldwijde klassieker.

Zo maak je hem:

  • ¾ glas prosecco (onze tip: deze hoeft niet duur te zijn! Pak lekker een prosecco uit de supermarkt! 😉)

  • Scheutje Limonchilli

  • Scheutje Limonata

  • 2 ijsblokjes

  • Garnering: schijfje citroen

Bouw hem op in je glas: ijs, prosecco, Limonchilli, aftoppen met Limonata en afmaken met een citroenschijfje.

2. Port Tonic: fris alternatief voor G&T

Gin & Tonic is leuk, maar heb je hem al eens geprobeerd met witte port? In Porto is dit dé zomerhit. Lichter, frisser en minstens zo verfrissend.

In Porto zelf is dit drankje al jaren dé zomerse dorstlesser. Terwijl iedereen gin-tonic dronk, kwamen de locals met witte port en tonic! Lichter, frisser en minstens zo verfrissend. Inmiddels verovert het heel Europa.

Zo maak je hem:

  • ¼ port (kies vooral degene die jij het lekkerste vindt; het kan met witte of rode port)

  • ¾ tonic

  • 2 ijsblokjes

  • Garnering: schijfje sinasappel en een takje munt

Simpel bouwen: ijs in het glas, port eroverheen, aanvullen met tonic en garneren.

3. Strawberry Riesling: mocktail met zomerse twist

Geen zin in alcohol, maar wel in iets feestelijks? Dan is deze mocktail je beste vriend. Fruitig, vrolijk en minstens zo Instagrammable als de rest.

Alcoholvrije wijn zit enorm in de lift. Met slimme technieken zoals vacuümdestillatie of een spinning cone wordt de alcohol eruit gehaald, terwijl de aroma’s behouden blijven. Zo heb je het beste van twee werelden.

Zo maak je hem:

  • ½ glas alcoholvrije Riesling

  • 2 aardbeien in plakjes

  • Sap van ½ limoen

  • Aftoppen met bruiswater

  • ·Garnering: takje munt en een extra aardbei

Vul je glas met ijs, aardbei en limoen, schenk de Riesling erbij, top af met bruiswater en maak af met munt.

 

Meer dan een glas wijn

Omdat wijn veel meer kan zijn dan alleen een glas naast het eten. Wijncocktails geven een verrassende draai aan iets bekends. Ze zijn feestelijk, veelzijdig en sluiten perfect aan bij de trend van meer variatie en mindful drinken. En het mooie: bij ons komt de wijnkennis altijd eerst, maar voegen we er een flinke scheut flair aan toe.

Of je nu kiest voor pittig, fris of fruitig, met deze drie cocktails heb je altijd een feestje in je glas. Proost!

Volgende
Volgende

De revolutie in een doos: Waarom Bibovino de wijnwereld op z'n kop zet