Herfstwijnen: Vergeet je Pinot Noir (even dan)
De bladeren verkleuren, de avonden worden langer en je hebt ineens zin in iets warms en troostends. En nee, we hebben het niet over die vierde cup of soup van de dag, maar over wijn! Want als er één seizoen is waarin wijn z’n moment heeft, dan is het wel de herfst.
Iedereen denkt bij herfstwijnen meteen aan Pinot Noir of een stevige Cabernet Sauvignon. Logisch, die zijn ook heerlijk. Maar wij zouden niet Meisjes van de Wijn zijn als we je niet even uit je comfortzone trekken en laten zien wat er nog meer mogelijk is. Hou je vast, want deze wijnen verdienen net zoveel aandacht als die klassieker uit Bourgogne.
Nebbiolo: De moeilijke schoonheid
Als Pinot Noir de populaire jongen van de klas is, dan is Nebbiolo die bijzondere kunstenaar waar je eerst doorheen moet prikken voordat je beseft hoe briljant hij eigenlijk is. Deze Italiaanse druif uit Piemonte (bekend van wijnen als Barolo en Barbaresco) heeft karakter. En niet zo'n beetje ook.
Nebbiolo is stevig, met krachtige tannines die je mond laten samentrekken. Maar als je even de tijd neemt, ontdek je de magie: gedroogde rozen, teer, truffel, rijpe kersen en een vleugje leer. Het is complex, gelaagd en vraagt om aandacht. Perfect dus voor die lange herfstavond wanneer je toch niks beters te doen hebt dan op de bank te hangen met een goed glas en een degelijke stamppot.
Ons advies: combineer hem met wildgerechten, een ossobuco of een oudere kaas. En laat 'm ademen, die wijn verdient het. Of natuurlijk een pasta met truffel onder het mom: what grows together goes together!
Blaufränkisch: Oostenrijks goud (of eigenlijk rood)
Blau-wat? Ja, we snappen het. Deze druif uit Oostenrijk klinkt als een vloek uit Harry Potter, maar hij smaakt als een droom. Blaufränkisch (spreek uit: blou-frenk-isj) is pittig, kruidig en heeft die mooie donkere fruittonen van braam en zwarte kers. Denk aan peper, kruidnagel en een subtiel rook element.
Wat deze wijn zo geschikt maakt voor de herfst? Hij heeft genoeg body om je warm te houden, maar blijft tegelijkertijd elegant en soms zelfs behoorlijk fruitig. Niet zo'n zware bonk die je knock-out slaat na twee glazen. En dat is toch precies wat je wilt: iets met karakter, maar waarbij je nog gewoon kunt functioneren.
Combineer met: gegrilde groenten, een stoofpotje of die vega pulled pork waar iedereen het tegenwoordig over heeft.
Trousseau: De onderschatte druif uit de Jura
De Jura is dat Franse wijngebied waar ze dingen doen die nergens anders gebeuren. En Trousseau? Dat is hun best bewaarde geheim. Deze lichte tot middelzware rode wijn heeft iets wilds, iets ongetemds. Rode bessen, aardse tonen, paddenstoelen en soms een vleugje thee.
Trousseau is perfect voor als je wel iets met body wilt, maar niet die super zware rode wijn die je na één glas al knock-out slaat. Het is een beetje zoals een Pinot Noir, maar dan met meer ruggengraat en een pikant randje. En hij past verrassend goed bij herfstgerechten die net iets lichter zijn: denk eend, wild of zelfs een stevige paddenstoelen pasta.
Mencía: Spanje's antwoord op de herfst
Spanje heeft meer te bieden dan Rioja en Tempranillo. Veel meer. En Mencía uit Bierzo is daar het bewijs van. Deze druif maakt wijnen die fris, fruitig en toch vol genoeg zijn om die herfstsfeer perfect te vangen.
Mencía heeft rode bessen, kersen, wat kruiden en vaak een minerale toets die 'm levendig houdt. Hij is toegankelijk, makkelijk te drinken, maar heeft genoeg diepgang om interessant te blijven. Ideaal dus als je niet per se zin hebt in een wijn waar je twee uur over moet nadenken, maar wel iets wilt dat meer is dan een doorsnee huiswijn.
Drink hem bij: chorizo, gegrilde paprika's, patatas bravas of gewoon lekker solo op de bank.
Waarom deze wijnen en niet de standaard?
Simpel: omdat wijn veel leuker is als je buiten de lijntjes kleurt. Die Pinot Noir van je? Die is fantastisch, echt waar. Maar de wijnwereld is zo veel groter dan die handvol namen die iedereen kent. En als wij één ding willen, dan is het wel dat jij ontdekt hoe breed en verrassend wijn kan zijn.
Deze wijnen laten zien dat herfstwijnen niet zwaar en saai hoeven te zijn. Ze bewijzen dat er naast de klassiekers genoeg pareltjes zijn die minstens zoveel aandacht verdienen. En wie weet, misschien wordt Blaufränkisch wel je nieuwe favoriet.
Dus de volgende keer dat je bij de wijnwinkel staat en automatisch naar die vertrouwde Pinot Noir reikt? Denk dan even aan ons. En pak iets verrassends. Je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn.